Glass Box Extension Morningside Edinburgh

[uds-billboard name=”billboard1″]

One of the challenges with working within a city that is built predominantly of stone is finding a new contemporary way of designing that compliments the traditional building style

Here we build a steel frame and clad it with solid Douglas fir to create a warm base on which to hang low E double glazed toughened glass units to provide a high level of insulation. Sliding screen also in Douglas fir is housed within a sophisticated sliding gear system, sourced from Italy.

The stone base was also built as part of the project, from reclaimed stone.

A high-density polyurethane clear finish is painted over the timber to protect it.

Atrium Restaurant Traverse Theatre Edinburgh


High quality restaurant fit out with full catering and interior design, including bar and table design. This has won much praise within the design community, having been featured in a number of design and interior magazines. It forms part of the Traverse Theatre within Festival Square in Edinburgh’s West End.

Glass Box Blackhall Edinburgh

The new contemporary garden room at 4 Gardiner Road replaces a previous dilapidated conservatory on this Arts and Crafts semi in Edinburgh’s suburbs.The external view offers a stainless steel-clad fin wall to the boundary, disguising an extension on the neighbouring property and draws the eye towards the internal space. The height here was determined by bringing the existing, external, sash and case windows indoors, which the client wished to retain unaltered, resulting in a high, bright, and dramatic open space.The design takes on the form of a simple box, with Iroko sliding doors on two sides to the garden. The roof is nominally flat, of structural glazing, with a slight fall to a new valley gutter at the house wall, allowing a structurally clean and uncluttered edge. Excessive solar gain is avoided by the extensions north-west orientation and the use of solar film on the glass.In the evenings, light is provided by low wall-mounted downlighters shining onto the oak floor, which with additional external feature lighting, limits reflections on the glass and permits views to the mature walled garden

House Design Midlothian

[uds-billboard name=”billboard2″]This development is the first phase of the restoration of the street fabric in the centre of the conservation village of Lasswade, just outside of Edinburgh. We use solid oak floor, Farrell and Ball railings paint, oak trims, and clean white walls to creat a spacy effect. Lights are concealed to bounce off surfaces.

 

Office Design Dean Village Edinburgh

oak stair glass balustrade dean villagesliding screens for office meeting room

This conversion shows oak framed door with fire retardant glass, and a recessed self closing hinge, to create a fire lobby off a meeting room, avoiding the institutional fire door aesthetic we get in so many offices. All the timber is Scottish sustainably sourced oak, the doors and panelling are finished in oil, and the floor is acid lacquered.

Refurbishment of New Town Flat Edinburgh

wet room italian marble tilesbathroom design

 

It’s not easy forming a wet room in an existing property, especially where adjoining properties sit directly underneath it.This spacious Georgian flat in Howe Street in Edinburgh’s New Town illustrates what can be done. Here I use an Italian tile, 300 x 600mm, a slate platt for the basin to sit on sourced from a Scottish Quarry, and a sheet toughened glass as the shower screen. This is set within a steel channel rebated within the tiles for a seamless finish.All the water pipes are set within the partitions, and heating is provided by a towel rail and underfloor heating. The tiles fall toward the gully within the corner.

Salon Design Old Town Edinburgh

contemporary shop refurbishment in old towncontemporary shop refurbishment in old townAnything modern nowadays within the Old Town area of Edinburgh is a real challenge to get through the Planning Department’s slow bureaucracy and this little boutique within a listed building was no exception.
Like most Scottish towns and cities, the predominant material used is a heavy stone with sash and case windows and slate roofs.

This leads to a heavy, muscular aesthetic, which contemporary masonry materials simply cannot get close to matching.
To avoid things looking kitsch I believe it is better to contrast this heavy (but beautiful) style with lightweight and modern materials, which reflect where we are today.
In that respect, after many meetings, I managed to convince both the client and the Planners that glass, stainless steel and hardwood would combine to make a simple clean space with which to carry out a successful small business.